Flódni Glutén és Laktózmentes Nyers-Vegán

1 890 Ft

Szeletelt vegán termék, glutén és laktózmentes

Leírás

Flódni, kóser, zsidó sütemény

Sokféle flódni recept létezik, én is többfélét sütöttem már, de ez az, ami az idők során a legjobbnak bizonyult. A tésztája tökéletes, nem ázik el, teljesen megsül, nagyon jó ízű. A töltelék pedig pont olyan, amilyennek lennie kell: sokféle, édes, jól kiegészítik egymást benne az ízek. A flódni egy purimi sütemény, amit a zsidók régen főleg ezen az ünnepen ettek Magyarországon. Létezik hasonló változata a környező országokban többféle is, de ennyire egyik sem komplex, mint a magyarországi változat. A flódni mindig zsidó sütemény, de nem biztos, hogy kóser, még akkor sem, ha egy zsidó készíti.Természetesen csak akkor kóser, ha az alapanyagok is és a konyha is az, aki tartja a szabályokat, az úgy is tudja, hogy mire kell odafigyelnie.Ezt a flódnit több napig készítjük, mert hűteni kell, de munka mindig csak kevés van vele, és megígérem, hogy nagyon megéri a fáradozást!

Vaj vagy libazsír?

Az attól függ, hogy tejes, vagy húsos ételek után akarjuk enni a flódnit, ha tartjuk a kasruszt. Ha reggelire szánjuk egy bögre tejjel, akkor készítsük vajjal, ha pedig egy ünnepi sült csirke vagy marhaszegy után ennénk desszertként, akkor legyen libazsíros a tészta.

Bár sokan idegenkednek a zsírral való sütéstől, a végeredmény mégis mindig meggyőző. A flódni zsírral is nagyon finom, sőt!

A flódni története

A flódnit eredetileg fladen-nek hívták, és valamilyen lapos tésztát jelentett, amit megtöltöttek valamivel, jellemzően túróval, vagy sajttal. A középkori osztrák, német, és francia zsidók is valami hasonlót ehettek, természetesen szigorúan hús nélkül, a kóser szempontok miatt. Ha túróval töltötték, akkor egy idő után elkezdtek mindenféle aszalt gyümölcsöt tenni bele: mazsolát, fügét, vagy almát. Később már mézzel is édesítették, és fluden-nek hívták.
Ez a változat már igazi kóser, zsidó sütemény volt.

Bár a tejes és a húsos ételek együtt fogyasztása soha nem volt megengedett a kóser, zsidó háztartásokban, a XVI. századig enyhébben szabályozták a húsos és a tejes ételek fogyasztása közötti időt. Manapság húsos után 6 órát szokás várni, de régen ez jóval kevesebb volt, így egy ünnepi vacsora vagy ebéd után minden gond nélkül belefért egy tejes (esetünkben túrós) sütemény is a kóser háztartást vezető zsidó családok étkezésébe.

Nyers, vegán és nagyon finom – édes élet kompromisszumok nélkül, egészségtudatos desszertekkel